• Örömteli anyaság tudatosan

  Örömteli anyaság tudatosan

  Tudatos anyaság

 • Access Bars® Kezelések

  Access Bars® Kezelések

  Gyereknek és felnőttnek egyaránt!

 • Örömteli babázás babamasszázs

  Örömteli babázás babamasszázs

  Sírós, hasfájós a kisbabád? Itt a segítség!

 • Dúlai utam...

  Dúlai utam...

  Az egész életünk dúlaság.

 • Miért hordozzam a babámat?

  Miért hordozzam a babámat?

  Mert a babák hordozásra születtek!

Gyakori kérdések

» Miért jó, ha megtanulom a babamasszázst?

Ha mindennap simogatod, kényezteted kisbabádat, akkor nemcsak a hasfájástól mented meg őt, hanem egy sokkal erősebb érzelmi kötődés alakul ki köztetek. Ez egy csodálatos dolog, amivel szebbé teheted a napjait. 

- segíti az idegrendszer fejlődését

- kiváló szülő-gyerek kapcsolatot alakít ki: a masszázst természetesen apukák is végezhetik, mely egy remek fürdetés utáni „szertartás” is lehet, az apák és babák közt akár a szoptatáshoz hasonló kötődés jöhet létre

- segít oldani a feszes izomtónust

- segíti a mozgás fejlődését

- bizonyított, hogy a masszázs elvégzése után a babák többet és jobban alszanak!

» Ki a dúla?

Szülés elötti-alatti-utáni tanácsadás: DÚLA

Görögül “doula” – dúla – azt jelenti, hogy ‘valakinek a segítségére lenni’ vagy ‘asszonytársi segítő’.

Régen a tapasztalt nők, anyák, bábák asszonytársak kísérték, segítették a nőket a várandósság és a szülés ideje alatt.  A várandós nő kiválaszthatta azt a hozzá közel lévő asszonyt, akiben a legjobban bízott, akinek a tanácsait el tudta fogadni, és akinek a jelenlétét igényelte a vajúdása alatt

"Az anyai szeretet minden (...). Az hozza világra a gyermeket. Az formálja az egész lényét. Amikor egy anya úgy látja, hogy a gyermeke veszélyben forog, szó szerint bármire képes. Anyák autókat emeltek le a gyermekükről, és egész dinasztiákat pusztítottak el. Az emberiség számára ismert legerősebb energia az anyai szeretet." /Jamie McGuire


Kik a dúlák, és miben tudnak nekem segíteni?

A dúlák többnyire maguk is édesanyák.

A dúla nem hoz döntéseket az anya helyett sem a várandósság, sem a szülés ideje alatt, de tájékoztatja a kismamát a lehetőségekről, hozzásegítve őt a felelős döntés meghozatalához.

A dúla olyan, mint egy erős bükkfa. Árnyékot ad, ha meleged van, elrejt az esőtől, megmutatja neked a világot, ha felmászol rá. Elbújhatsz alatta, mikor félsz, meghallgat, mikor panaszkodsz, vagy éppen csendben marad, ha nyugalmat óhajtasz. Veled van, amikor szeretnéd, visszavonul, ha egyedüllétre vágysz: csak áll délcegen, azt éreztetve, bármikor meggondolhatod magad. Ott a törzse, megfoghatod bátran, karmolhatod, suttoghatsz neki, kiabálhatsz, ő nem ítélkezik, nem von kérdőre csak VELED és MELLETTED van.

Minden szülés elött álló nő eldönti, kíván-e ilyen jellegű segítőt maga mellé. A dúla nem kötelező, mint a szülészorvos és a szülésznő egy kórházi szülésnél. De ha valaki igényli ,akkor megteheti, hogy dúlát választ magának.

El kell dönteni azt is, hogy a gyermekvárás melyik szakaszától szeretné igénybe venni a kiválasztott személy segítségét, tanácsait, jelenlétét. Sokan már a várandósság elején kapcsolatba lépnek a dúlákkal, mások kizárólag a szülés közeledtével keresik meg a nekik megfelelő segítőt. Van, aki csak a szülés utáni napoktól szeretne maga mellett tudni egy kompetens személyt, akivel megbeszélheti a félelmeit, kételyeit, aki meghallgatja, átsegíti a kritikus helyzeteken vagy csak megerősíti abban, hogy jól csinál mindent.

Általában a kapcsolat nem ér véget a szüléssel, hiszen a magyar dúlák a gyermekágy ideje alatt is segítenek az újdonsült édesanyának; és ez nagyon fontos, mert a várandósgondozásnak nem lenne szabad véget érnie a szüléssel. S az sem elhanyagolható tény, hogy milyen pozitív hatása van annak, ha ugyanazon személy kíséri végig az anyukát ezeken a hónapokon. 

 

» Mikor érdemes felkeserni a dúlát?

Ez attól függ, mit szeretnél, miben tud segítségedre lenni a dúla...?

Ha a várandósságod alatt szeretnél már bővebb információt kapni mindenről, akkor érdemes minél hamarabb keresgélni, hogy legyen időd kiválasztani a megfelelő embert.

Minél korábban jelentkezel, annál több időnk és lehetőségünk van találkozni és megismerni az elképzeléseidet, igényeidet; átbeszélni a félelmeidet. Csak így tudok dúlaként valóban személyre szabott segítséget nyújtani számodra. Ha az apa is szeretne bent lenni a szülésnél, legalább egyszer neki is érdemes találkozni a dúlával. 

Ha a szüléskísérésre nem tartassz igényt, csak utána, a gyermekágyas időszakban szeretnél fizikai  és lelki támaszt, akkor elég, ha a várandósságod felénél vagy végénél keresel meg. De akkor is igyekszem segíteni, ha a kórházi napokban, vagy csak hazaérkezve érzed szükségét a jelenlétemnek. 

» Miben kérhetem egy dúla segítségét?

A dúla akár már a fogantatás elött, a családalapítás gondolatának felmerülésétől segítségedre tud lenni. Végig kísérheti a várandósságodat, a vajúdást, a szülést és a gyermekágyas időszakban is nagy hasznát veheted. Akár a baba gondozásával kapcsolatban van kérdésed, akár a háztartásban jönne jól a segítség, vagy csak szeretnél egy jót beszélgetni valakivel a szülésedről, a szülés utána érzelmi változásokról...stb.

A dúla olyan, mint egy erős bükkfa. Árnyékot ad, ha meleged van, elrejt az esőtől, megmutatja neked a világot, ha felmászol rá. Elbújhatsz alatta, mikor félsz, meghallgat, mikor panaszkodsz, vagy éppen csendben marad, ha nyugalmat óhajtasz. Veled van, amikor szeretnéd, visszavonul, ha egyedüllétre vágysz: csak áll délcegen, azt éreztetve, bármikor meggondolhatod magad. Ott a törzse, megfoghatod bátran, karmolhatod, suttoghatsz neki, kiabálhatsz, ő nem ítélkezik, nem von kérdőre csak VELED és MELLETTED van."

Én szívesen megtanítom neked a babamasszázst, amivel még örömtelibbnek élheted meg az anyaságodat. Akár apa is megtanulhatja:-)

» Miért fogadjak dúlát, ha a párom is velem lesz a szülőszobán?

Mivel az apák érzelmileg is érintettek, így ők is bevonódnak a szülésbe; nem biztos, hogy képesek lesznek megítélni, hogy a párjuknak mire lenne épp szüksége. 

A dúlák tapasztalataik és tudásuk révén mind az édesanyának, mind az édesapának nagy segítségére lehetnek. Sok apukát váratlanul érhetnek a vajúdás különböző szakaszaiban bekövetkező változások, érzelmi kifejeződések, hiszen ilyenkor a kismama módosult tudatállapotban van.  A dúla az apát is támogatni tudja, segít neki megérteni a folyamatot; bevonhatja az apát a vajúdó körüli feladatokba; őt is informálja a történésekről, hiszen az egészségügyi személyzet sok esetben nem kommunikál egyértelműen; a döntéseket együtt kell meghoznia a párnak, a dúla által nyújtott információk alapján.

» Miről dönthet a dúla a szülés során?

A dúla nem hozhat döntéseket az anya helyett – sem a várandósság során, sem pedig a szülés ideje alatt.

A dúla nem szülésznő, nem szülészorvos, és az apa szerepét sem veszi át a szülés alatt. A dúla olyan segítő, aki már maga is szült, aki átélte a várandósságot,  aki maga is vajúdott és tudja, hogy ebben a módosult tudatállapotban mi megy végbe egy nő lelkében és testében egyaránt.

A dúla nem  hoz döntéseket a pár helyett, de megfelelő információval hozzásegíti őket egy jólinformáltságon nyugvó döntés meghozatalához.

Kapcsolat


Szuetta Kata 

Access Bars® Kezelő

Babamasszázs oktató

Gyermekágyas családkísérő

Szakképzett szülésfelkészítő és szüléskísérő

Telefon:
+36/30-868-1383

E-mail:
info@oromtelianyasag.hu

A weboldalon található minden képi, hang és szöveges tartalom szerzői jogi oltalom alatt áll. Azoknak bármilyen formában történő felhasználása kizárólag Szuetta Katalin erre vonatkozó írásos engedélyével lehetséges.